Kalk strooien tijdens warme maanden

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Kalk strooien tijdens warme maanden

4-8-2015: 

Juli en augustus zijn risicomaanden voor het celgetal. Oplopende temperaturen en een hoge luchtvochtigheid maken de kans op infecties groter. Bovendien zorgt hittestress voor een verhoogde vatbaarheid voor uierontsteking. Het strooien van kalk in de ligboxen helpt mastitis en een hoog celgetal te voorkomen.

Kalk het heeft een vochtbindend (en daarmee opdrogend) effect en maakt de groeiomstandigheden voor mastitisverwekkers minder goed door verandering van de zuurgraad (pH). Het standaard advies is eens per twee dagen 50 gram kalk per ligbox te gebruiken (5 kilogram op 100 ligboxen óf 1 kilogram kalk op 10 kilogram zaagsel), maar bij warm en vochtig weer is het aan te raden om dit één keer per dag te doen. Te veel kalk strooien werkt averechts.

Geschikte kalk

De spenen mogen na het kalk strooien namelijk niet wit zijn. Dan gebruikt u te veel en dat is behalve kostbaar, ook niet bevorderlijk voor de speenkwaliteit. De spenen worden te schraal en te ruw. Overigens is niet elke kalk geschikt voor de kwetsbare uier en spenen. Het beste is landbouwkalk (calciumcarbonaat) te gebruiken. Gebluste kalk (calciumhydroxide) of ongebluste kalk (calciumoxide) zijn ongeschikt als toevoeging in de ligbox, aangezien het (in contact met water) een schrale speenhuid of etsende brandwonden aan de huid van de spenen kan geven. Ook gips (calciumsulfaat) is ongeschikt; ondanks dat het slecht oplost kan het in de mestput het zeer giftige mestgas zwavelwaterstof (H2S) vormen.

De meeste boxsanitatie-middelen zijn gemaakt op basis van calciumcarbonaat, waaraan extra middelen zijn toegevoegd om bacteriegroei te remmen. Het advies voor dagelijks gebruik varieert. Dit hangt ook af van de hoeveelheid strooisel. Een handje per ligplaats is meestal voldoende. De spenen mogen in elk geval niet wit zijn van de kalk.

Praktische UGA tip!

Kalk strooien levert schrale handen op. Melkershandschoenen kunnen dit probleem eventueel verhelpen. Een andere mogelijkheid is om met de boormachine een aantal kleine gaten in de bodem van een emmer te boren. Bij elke box een klein rukje aan de emmer en je hebt voldoende kalk in de box liggen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.