Voorjaarsgras niet zo gezond

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voorjaarsgras niet zo gezond

23-4-2015: 

De eerste snede gras is niet zo gezond als het lijkt. In het voorjaar wordt door de zon overdag veel suiker aangemaakt in het gras. Als het goed is wordt deze suiker 's nachts omgezet in onder meer celwanden, waardoor het gras groeit. Maar vaak komen in het voorjaar koude nachten voor, zelfs met nachtvorst aan de grond, en dan gebeurt er niets in de grasspriet. De aangemaakte suiker zit dan de volgende ochtend nog steeds in het gras in de vorm van sucrose en fructaan. Vervolgens kan een nieuwe zonnige dag ervoor zorgen dat weer nieuw (extra) suiker wordt aangemaakt. Door deze ophoping van suiker in voorjaarsgras worden elk jaar weer veel paarden en pony’s hoefbevangen worden. Vooral paarden en pony’s met verhoogde gevoeligheid door PPID (ziekte van Cushing) of insulineresistentie lopen dan een risico.

Bij zonnige dagen in combinatie met koude nachten is het verstandiger om gevoelige paarden pas in de middag op de weide te laten grazen. Risicopaarden of paarden die hoefbevangen zijn (geweest), kunnen zelfs beter helemaal niet op de groene weide gelaten worden. Als een paard voor het eerst na de winter weer op de weide wordt gezet, is het ook verstandig dit rustig op te bouwen. De bacteriepopulatie in de dikke darm kan zo omschakelen van een winterrantsoen met ruwvoer naar een voorjaarsrantsoen waarin weer meer suikers worden aangeboden. Dit verkleint niet alleen de kans op hoefbevangenheid, maar ook de kans op koliek en verteringsstoornissen aanzienlijk.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.