Nieuwe berekeningsmethode dierdagdoseringen melkvee

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Nieuwe berekeningsmethode dierdagdoseringen melkvee

11-7-2013: 

De Stichting Diergeneesmiddelen autoriteit (SDa) heeft de manier waarop de dagdoseringen per dierjaar (DDD/J) bij melkvee worden berekend, gewijzigd. Gevolg hiervan is dat de DDD/J’s vanaf 2012 automatisch lager uitvallen.

Tot en met 2011 werd voor de berekening van de DDD/J op melkveebedrijven de methode van het Landbouweconomisch Instituut gebruikt (de LEI-methode). Hierbij werden de geleverde antibiotica toegerekend naar het gewicht van de gemiddeld aanwezige volwassen melk- en kalfkoeien á 600kg/dier. Bij de nieuwe methode wordt uitgegaan van gemiddelde gewichten per leeftijdscategorie en geslacht. Ook worden de totale gewichten van die categorieën toegepast in de berekening van de DDD/J. Hierdoor komen de DDD/J’s lager uit dan bij de oude methode. Voor een goed beeld: in 2011 kwam het gemiddelde antibioticumgebruik in de melkveehouderij volgens het LEI uit op 6,1 DDD/J. Dit is 4,7 DDD/J volgens de nieuwe methode.

In 2012 is het antibioticumgebruik in de melkveehouderij volgens de SDa gedaald naar 2,9 DDD/J (3,8 volgens de oude methode). Ongeveer 90 procent van de 18.053 melkveebedrijven had in 2012 een DDD/J van 4,9 of lager. De streefwaarde voor 2013 heeft de SDa naar aanleiding hiervan vastgesteld op 3 DDD/J (4 DDD/J in de oude berekening). Het signaleringsniveau (waarbij bedrijven extra aandacht verdienen) ligt nu tussen de 3 en 6 DDD/J (4 en 7,5 DDD in oude berekening) en de nieuwe actiewaarde (waarbij direct actie vereist is ) is 6 DDD/J.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.