Leptospirosebesmettingen 2022

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Leptospirosebesmettingen 2022

19-1-2023: 

In 2022 zijn er op melkveebedrijven zeven leptospirosebesmettingen waargenomen. De oorzaak was in de meeste gevallen te herleiden naar aanvoer van buitenlandse runderen. Ons advies is om runderen uit het buitenland altijd vóór aanvoer, op het herkomstbedrijf, al te screenen. Adviseer ook één-op-één transport naar Nederland. Voor meer tips om de risico’s op insleep te beperken en vervelende gevolgen voor de diergezondheidsstatus te voorkomen kunt u ook verwijzen naar de Risicocheck.

Tijdens het transport kan er een besmetting plaatsvinden en het kan een aantal weken duren voordat de antistoffen kunnen worden aangetoond. Plaats de dieren daarom eerst vier weken in quarantaine. Zijn ze voor, of direct na aanvoer al onderzocht, onderzoek ze dan aan het einde van de quarantaineperiode nogmaals. Bovenstaande adviezen gelden uiteraard ook voor dierverplaatsingen binnen Nederland als het herkomstbedrijf niet leptospirose-vrij is.

 

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.