Salmonella Pullorum

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Salmonella Pullorum

29-6-2023: 

In de eerste helft van 2023 zijn infecties met Salmonella Pullorum bij hobbypluimvee vastgesteld. SP is een onbeweeglijke salmonella uit groep D, die vooral bij jonge kuikens tot zeer hoge sterfte kan leiden. Bij volwassen kippen verloopt een infectie met SP vaak subklinisch (zonder ziekte), maar deze dieren kunnen de bacterie wel via de eieren meegeven aan hun kuikens. Bij deze kuikens kan dan ernstige ziekte ontstaan. Om deze reden hebben infecties bij koppels vermeerderingspluimvee grote gevolgen. Voor een veilig en betrouwbaar onderling handelsverkeer binnen Europa is het in de hele EU verplicht om de vermeerderingssector te monitoren op infecties met SP. In Nederland is met deze intensieve monitoring al vele jaren geen SP aangetoond in de commerciële vermeerderingssector. Wel is er in 2021 een uitbraak vastgesteld op een commercieel leghennenbedrijf. Bijzonder aan die uitbraak was dat de infectie daar ook met aanzienlijke ziekte gepaard ging bij de volwassen dieren. De SP-isolaten van die uitbraak zijn door GD op verzoek van AVINED genetisch onderzocht en bleken te verschillen van alle SP-isolaten die GD uit eerdere historische uitbraken bewaard had. Er kon niet aangetoond worden waar de besmetting vandaan kwam. De meeste leghennen met SP worden echter niet ziek, waardoor zij de bacterie ongemerkt mee kunnen geven aan hun nakomelingen. De huidige besmettingen in 2023 zijn allemaal bij zeer jonge dode kuikens of bij niet uitgekomen broedeieren in de hobbysector vastgesteld, zonder meldingen van ziekte bij volwassen dieren. Download voor meer nieuws uit de monitoring de pdf van het Veekijkernieuws Pluimvee

Een aangetast ovarium bij een volwassen leghen met Salmonella Pullorum (uitbraak 2021).

 

Meer informatie over salmonella lees je in het dierziektedossier. Deze wordt regelmatig geüpdatet. Zo heb je altijd de meest actuele informatie bij de hand.

Dierziektedossier Salmonella

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.