Wanneer vogelgriep is uitgesloten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Wanneer vogelgriep is uitgesloten

13-4-2023: 

De H5N1-uitbraak die in november van 2021 begon, bleef de Nederlandse pluimveesector heel 2022 helaas in zijn greep houden. Na een melding van een vogelgriepverdenking aan de NVWA komt een specialistenteam namens de overheid de dieren bemonsteren voor onderzoek op het vogelgriepvirus. In deze casus bespreken we een dergelijk geval bij vleeskuikens met verhoogde uitval. Tijdens het bezoek kwam het team met de bedrijfsdierenarts tot de conclusie dat op basis van het sepsisbeeld, pericarditis en artritis, een bacteriële infectie de vermoedelijke oorzaak van de uitval was.

Na ontvangst van een negatieve uitslag op aviair influenzavirus, afkomstig van`Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) in Lelystad, werden kuikens opgestuurd naar GD voor uitgebreid pathologisch onderzoek. Ook deze kuikens vertoonden een sepsisbeeld, gepaard gaande met lever- en miltzwelling, pericarditis en (peri)artritis van de hakgewrichten en tevens breekbare femurkoppen. Uit beenmerg, gewrichten en hartzakjes werd Enterococcus cecorum gekweekt. Deze bacterie veroorzaakt vaker problemen bij vleeskuikens, maar op dit bedrijf was de uitval zo hoog dat de bedrijfsdierenarts een verdenking van vogelgriep meldde bij de NVWA.

Wanneer u melding maakt bij de NVWA van een verdenking van vogelgriep, dan bezoekt een specialistenteam, bestaande uit een NVWA-, GD- en de bedrijfsdierenarts, het bedrijf en worden de ambtelijke monsters genomen, die door WBVR worden onderzocht. Na uitsluiting van vogelgriep is het uiteraard van belang om een diagnose te stellen. Wij verzoeken u in dit geval om dieren voor nader onderzoek in te sturen naar GD. De resultaten van pathologisch onderzoek bij GD maken tevens deel uit van de monitoringsystematiek. Met dierziektemonitoring komen trends en nieuwe aandoeningen aan het licht, die worden gedeeld met de sector. In de monitoringsrapportage kunt u de diagnoses vinden van gevallen van vogelgriepverdenkingen (geanonimiseerd) waarbij geen AI-virus werd aangetoond. De rapportage over 2022 volgt in het eerste kwartaal van 2023.

Meer over vogelgriep

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.