Neospora koopvernietigend?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Neospora koopvernietigend?

13-4-2023: 

In België is neospora opgenomen in het aankoopprotocol. Dat wil zeggen: als een vrouwelijk rund binnen 30 dagen na aankoop wordt onderzocht en er worden antistoffen aangetoond, dan is dit koopvernietigend. Dit geldt ook voor aankoop van Nederlandse runderen. 

Omdat het niet is aangetoond dat stieren neospora overbrengen vallen stieren niet onder de koopvernietiging. In België bleek bij aankoop 11 procent een ongunstige neospora-uitslag te hebben. Dit percentage komt overeen met de Nederlandse situatie.

In Nederland is neospora niet koopvernietigend. Neosporose komt bij ons op ongeveer 80 procent van de rundveebedrijven en bij 10 procent van de runderen voor. Een veehouder wordt geacht hiermee bekend te zijn. Koopt een handelaar of veehouder vee aan en verlangt deze op dit punt geen garanties van de verkoper? Dan wordt door een rechter of arbitragecommissie niet snel geconcludeerd dat het gekochte vee niet de eigenschappen heeft die koper kon verwachten. De bewijslast ligt in eerste instantie bij de koper. Wel moet de verkoper als hij of zij weet dat er sprake is of kan zijn van neospora, dit bij verkoop van een vrouwelijk rund voor de fokkerij melden aan de koper voordat de koop definitief wordt.  

Voorkom insleep van dierziektes 
Het is dus aanbevolen om bij aankoop op neospora te onderzoeken en om bij verkoop naar België rekening te houden met de koopvernietiging. Denk naast onderzoek op neospora en de verplichte aanvoeronderzoeken ook aan mastitisverwekkers als Streptococcus agalactiae en mycoplasma. Maak van tevoren met de verkoper afspraken over de gevolgen als er dierziektes worden aangetoond.

Lees meer over neospora

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.