Gebruik de uitslagen Worminfecties Tankmelk 2022 voor het nieuwe weideseizoen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Gebruik de uitslagen Worminfecties Tankmelk 2022 voor het nieuwe weideseizoen

11-4-2023:  Wanneer afgelopen najaar in de tankmelk (zeer) veel antistoffen zijn aangetoond tegen long- of maagdarmwormen, kan dat betekenen dat de weerstandsopbouw bij het jongvee de afgelopen jaren niet optimaal is verlopen.
Als voorbereiding op het volgende weideseizoen kunt u samen met de veehouder kijken of er mogelijkheden zijn voor verbetering. De wormsleutel van GD is hierbij een praktisch hulpmiddel. Het vinden van (zeer) veel antistoffen kan soms ook worden verklaard door een heel hoge besmettingsdruk bij het melkvee, ondanks een goede weerstandsopbouw bij het jongvee. De aanwezigheid van leverbotantistoffen kan helaas ook leiden tot een reactie in de antistoffentest voor maagdarmwormen.  

Leverbot
Een besmetting met leverbot is altijd ongewenst, zowel bij jongvee als bij oudere dieren. Omdat antistoffen lang aanwezig blijven, kan een ongunstige tankmelkuitslag voor leverbot ook worden veroorzaakt door besmettingen die bij de dieren zijn opgetreden toen ze kalf of pink waren. Wilt u bij een ongunstige tankmelkuitslag weten of de besmetting bij de melkveekoppel is opgelopen? Hiervoor is bloed- of mestonderzoek bij de oudste dieren uit de koppel geschikt. Of te bepalen of vervolgonderzoek (of behandelen) zinvol is (en bij welke dieren) is er een handige tool in de Leidraad Leverbot

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.