Bloedonderzoek; algemene screening

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Bloedonderzoek; algemene screening

11-4-2023: 

Om koeien gezond en productief te houden, moeten niet alleen infectieuze aandoeningen buiten de deur gehouden worden, maar even belangrijk zijn voeding en management op het bedrijf.
Soms zijn er op een bedrijf meerdere koeien aanwezig die suboptimaal functioneren, maar geen duidelijke symptomen van een specifieke aandoening vertonen. Het kan gaan om een verminderde productie, een dof haarkleed, bovenmatig ernstige reacties op vaccinatie of een verhoogde vatbaarheid voor infectieuze aandoeningen. Om de oorzaak van dit soort symptomen achterhalen, is nader onderzoek nodig.


Daarnaast is het steeds gebruikelijker om met enige regelmaat gezondheid en functioneren van koeien te monitoren met behulp van bloed- of melkparameters. Regelgeving in het kader van milieuproblematiek zorgt ervoor dat er steeds scherper op de behoeftenormen (voor bijvoorbeeld eiwit of fosfor) wordt gevoerd, waardoor het risico op tekorten ofwel een disbalans in voedingsstoffen groter wordt. Om voldoende grip te houden op de effecten hiervan is monitoring een belangrijk instrument. 

Ten behoeve van de analyse van bovengenoemde symptomen kun je aanvullende informatie verkrijgen door bloedonderzoek uit te voeren bij een selectie niet optimaal functionerende koeien. Een pakket dat bij verschillende symptomen en op verschillende momenten van de lactatie ingezet kan worden is de 'algemene screening'. 
Met behulp van dit pakket kan met één bloedmonster 16 klinisch-chemische bepalingen worden uitgevoerd om de (metabole) gezondheid in kaart te brengen en op te volgen. Hiermee kan bij verschillende diergroepen inzicht worden verkregen in onder meer de energiestatus (NEFA, BHBZ), de eiwitstofwisseling (ureum, albumine), de mineralenstatus (calcium, fosfor en magnesium), de ontstekingsstatus (haptoglobine) en de leverfunctie (leverenzymen) van de dieren.
Lichamelijke reacties die met klinisch onderzoek moeilijk te beoordelen zijn, kunnen door middel van dit bloedonderzoek wel in beeld gebracht worden. Dit kan de analyse van problemen op bedrijven verbeteren.  

De combinatie van gegevens over het klinische beeld van de koe of koppel, het rantsoen, management en de resultaten uit bloed onderzoek kan de gezondheid en daarmee ook de productie optimaliseren!

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.