Analyse mestonderzoek Eimeria en Giardia

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Analyse mestonderzoek Eimeria en Giardia

24-3-2023: 

Sinds medio 2022 gebruiken we een andere methode voor het coccidiose-onderzoek voor runderen. Hierbij ontvangt u als inzender niet alleen een indicatie van de aantallen gevonden Eimeria, maar ook een semi-kwantitatieve verdeling van de verschillende Eimeria-soorten (E. bovis, E. zuernii, E. alabamensis en a-pathogene Eimeria-soorten). Daarnaast kan het onderzoek ook Giardia sp aantonen.

Na de eerste periode zien we de volgende resultaten:

  • Van de ingestuurde individuele monsters is ruim een derde positief voor Eimeria-soorten, van de poolmonsters meer dan de helft.
  • Bij de individuele monsters was de soort die het meest werd aangetroffen E. bovis (in 63 procent van de positieve monsters). Ook E. zuernii werd vaak aangetoond (in 43 procent van de positieve monsters). In 30 procent van de gevallen waarbij E. bovis werd aangetroffen betrof het uitsluitend E. bovis. Bij monsters die positief waren op E. zuernii werd in 11 procent van de gevallen uitsluitend E. zuernii aangetroffen.
  • In een derde van de positieve monsters werd E. alabamensis aangetoond, waarbij het in de individuele monsters zelfs bij 8 procent van deze monsters uitsluitend E. alabamensis betrof. Opvallend genoeg betrof het hierbij niet altijd dieren die weidegang hadden.
  • Afhankelijk van de verschijnselen en de aantallen aangetoonde Eimeria-types kunnen de diarreeklachten hiermee (in meer of mindere mate) (mede) worden verklaard.
  • In 17 procent van de gevallen waren alle gevonden Eimeria-soorten a-pathogeen en dus niet verantwoordelijk voor de diarreeklachten, in de poolmonsters was dit 14 procent. In deze gevallen is het dus belangrijk om verder te zoeken naar andere mogelijke verklaringen voor de diarreeklachten.
  • De gevonden prevalentie van Giardia sp. is in deze monsters laag. Voor Giardia waren zowel de individuele als de gepoolde inzendingen in iets minder dan 3 procent van de gevallen positief.

Monsters insturen in specifiek buisje

Voor de monstername en het insturen van het Eimeria- en Giardia-onderzoek kunt u géén handschoen met mest meer insturen. Dit kan alleen in een specifiek buisje dat u kunt bestellen in de GD Webshop (artikel VDBUI170). Wilt u naast het Eimeria- en Giardia-onderzoek nog aanvullend mestonderzoek doen, stuur dan een apart mestmonster mee (bij voorkeur in een mestpotje).

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.