Bedrijfsantibiogram helpt bij bepalen behandeling mastitis

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Bedrijfsantibiogram helpt bij bepalen behandeling mastitis

8-12-2021:  Wellicht kent u melkveehouders die twijfels hebben bij de voorgeschreven antibiotica bij de behandeling van mastitis. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder de antibioticagevoeligheid. Het bedrijfsantibiogram helpt om preventief inzicht te krijgen.  

Op het bedrijf ziet u verschillende dingen; de koe knapt bijvoorbeeld niet op of het celgetal blijft na behandeling hoog. Het moment van behandelen speelt hierbij een belangrijke rol, maar ook de oorzakelijke mastitisverwekker en de antibioticagevoeligheid zijn van belang. Op veel bedrijven is helaas maar weinig informatie over die antibioticagevoeligheid. Bovendien komt deze informatie vaak ‘te laat’ omdat de koe met mastitis het liefst snel wordt behandeld, terwijl de uitkomst van een gevoeligheidsbepaling even op zich laat wachten. 

Het bedrijfsantibiogram

Het bedrijfsantibiogram kan hierbij helpen. Het is een aanvulling op ‘Mastitis Tankmelk’ en geeft twee keer per jaar automatisch inzicht in de antibioticagevoeligheid op bedrijfsniveau. Op deze manier wordt er al preventief inzicht verkregen. Via de online ‘medicijntool’, te vinden via het uiergezondheidsdashboard op VeeOnline, kunt u samen met de veehouder heel eenvoudig checken of de voorgeschreven lactatie-injectoren en droogzetters nog steeds goed passen op het bedrijf. Gebruik de uitslag bijvoorbeeld bij de jaarlijkse evaluatie van het BBP. Als de antibioticagevoeligheid goed is, dan is dat prettig om te weten en kan de veehouder het, indien nodig, zonder twijfel en snel inzetten. Is de bacterie ongevoelig  of neemt de antibioticagevoeligheid af? Dan is dat een goede reden voor nader onderzoek op individueel niveau en een eventuele aanpassing van het behandeladvies. 
 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.