Leverbot meldingen bij Veekijker

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Leverbot meldingen bij Veekijker

3-2-2022: 

Afgelopen maanden ontving de Veekijker meerdere signalen van leverbotziekte op schapenbedrijven en werd dit ook vaker bij pathologisch onderzoek vastgesteld. Pathologisch onderzoek wees uit dat het in vrijwel alle gevallen om een chronische infectie ging, waaronder ook bij lammeren van 6 à 7 maanden oud. De infecties zijn waarschijnlijk reeds in het voorjaar van 2021 opgedaan.

De Veekijker ontving ook vragen over resistentie van de leverbot voor triclabendazol, de enige geregistreerde werkzame stof die tegen alle stadia van de leverbot werkt. Resistentie voor triclabendazol is eind jaren negentig voor het eerst vastgesteld in Noord-Holland en is daarna op veel meer plaatsen in Nederland aangetoond.

In 2020 is voor het eerst sinds de jaren zestig van de vorige eeuw niet actief gemonitord op leverbot. Vanwege financieringsproblemen is ervoor gekozen om te stoppen met het subsidiëren van de Landelijke Werkgroep Leverbotprognose. Leverbotziekte is een aandoening die wordt veroorzaakt door de parasiet Fasciola hepatica. De leverbotslak maakt een essentieel onderdeel uit van de leverbotcyclus. Zonder leverbotslak geen leverbotziekte. In veel gebieden in Nederland bestaat het risico op infectie met leverbot en dit is onder andere afhankelijk van de bodemvochtigheid. Verhoging van het grondwaterpeil creëert mogelijk gunstige leefomstandigheden voor de leverbotslak, waardoor de kans op het voorkomen van leverbotinfecties groeit. Momenteel is er naast de basismonitoring geen zicht op de ontwikkeling van leverbotinfecties en het voorkomen van resistentie voor ingezette middelen in Nederland.

Veehouders met schapen in een bekend leverbotgebied worden geadviseerd een inschatting te maken van de mate van infectie aan de hand van onderzoek. Er zijn verschillende manieren om te onderzoeken of er sprake is van een leverbotinfectie. Welk onderzoek de voorkeur heeft is afhankelijk van het moment en de onderzochte diergroep. Vanaf ongeveer vier weken na opname van besmettelijke cysten kan bij herkauwers een infectie worden aangetoond met een serum ELISA (bloedonderzoek). Vanaf tien tot twaalf weken na opname van besmettelijke cystes komen leverboteieren voor in de mest en zijn met mestonderzoek aantoonbaar.

Mestonderzoek kan bij individuele dieren worden uitgevoerd, maar ook bij groepen dieren via een mengmonster.

Meer informatie over leverbot of het nemen van preventieve maatregelen vindt u hier.

Voor eventuele diergeneeskundige vragen kunt contact opnemen met de Veekijker (elke werkdag tussen 15.00 -17.00 te bereiken
op 088 20 25 55, optie 3).

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.