PED bij varkens: meer in de winter

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

PED bij varkens: meer in de winter

11-11-2021:  PED bij varkens is niet een veel gestelde diagnose. In de afgelopen 12 maanden zijn bij GD negentig (mest)monsters onderzocht op de aanwezigheid van het virus, in negen daarvan is het virus aangetoond. 

De meeste inzendingen ontvangen we in de winter en het vroege voorjaar. Ook in de Online Monitor worden relatief de meeste meldingen van PED gedaan in de winterperiode. Ook hier is het aantal meldingen beperkt. Bij slechts 1,2 procent van de door practici gemelde digestieklachten wordt PED als meest waarschijnlijke oorzaak genoemd. 

PED is echter nog steeds aanwezig in Nederland en kan incidenteel forse schade opleveren. Door consequente hygiëne- en bioveiligheidsmaatregelen is het virus buiten de deur te houden. Bedenk daarbij dat 1 milligram mest tot 10 miljoen virusdeeltjes kan bevatten en dat daarmee in theorie duizend varkens zijn te infecteren. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.