Kyfose (‘knikruggen’) bij biggen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Kyfose (‘knikruggen’) bij biggen

9-9-2021: 

Op een zeugenbedrijf zag men dit voorjaar te veel biggen met knikruggen (kyfose). Doorgaans zijn knikruggen pas duidelijk te zien bij gespeende biggen, maar de oorzaak is er al eerder. Op dit bedrijf waren ook zuigende biggen te zien met kyfose. 

De best beschreven oorzaak van kyfose bij biggen is een vitamine D3-tekort bij de zeug tijdens de dracht (en lactatie). Knikrugbiggen hebben vaak een lager lichaamsgewicht (-11 procent), lager gehalte botmineralen (-25 procent), verminderde botsterkte van onder andere het dijbeen en osteochondrotische afwijkingen. Naast vitamine D3 wordt ook belang gehecht aan de calcium- en fosfaatvoorziening. Andere voedingsaspecten die in de literatuur worden genoemd zijn een te hoog vitamine A-gehalte, tekort aan vitamine E en een te hoog zinkgehalte. De erfelijkheidsgraad (h2) van kyfose is geschat op 0,30. Andere mogelijke risicofactoren zijn afwijkingen van bindweefsel of spierweefsel of een intra-uteriene infectie.

Bij pathologisch onderzoek van zeven biggen met kyfose bleken twee biggen beiderzijds gebroken ribben te hebben, bij vijf biggen braken de ribben eenvoudig met een knik en bij twee biggen waren de ribben buigzaam. Uit bloedonderzoek van afwijkende biggen bleek dat het vitamine D3-niveau zeer laag was, dat de botstofwisseling (botbiomarkers) op een erg laag niveau stond met daarbij een laag calciumniveau en relatief hoge fosfaat- en magnesiumconcentraties. De vitamine E-concentratie was (laag) normaal. De uitkomsten van enkele enzymbepalingen (LDH, GLDH) wezen op mogelijke leverbeschadigingen die het gevolg kunnen zijn van hypoxie of een tekort aan zwavelhoudende aminozuren, vitamine E en/of selenium (hepatosis dietetica). Bij enkele onderzochte zeugen bleek overigens verrassend genoeg de vitamine D3-concentratie in het bloed voldoende hoog te zijn. Bij het advies is primair de nadruk gelegd op aanpassingen in de voeding. Verder wordt gekeken naar het effect van de beerkeuze.
 

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.