Pilotstudie: vitamine D3 bij vleesvarkens

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Pilotstudie: vitamine D3 bij vleesvarkens

14-7-2021: 

Vitamine D3 is van belang voor de calcium- en fosforhuishouding en voor bepaalde immunologische functies. Vitamine D3 in varkensvoer is al lange tijd gebonden aan een wettelijk maximum (2.000 IU/kg voer, Europese regelgeving). De vraag was of dat nog voldoende is voor de huidige hoogproductieve varkensstapel. 

Om een indruk te krijgen van de vitamine D3-voorziening bij vleesvarkens, heeft GD een pilotonderzoek uitgevoerd. Daarbij zijn serummonsters van slachtvarkens onderzocht afkomstig van 49 conventionele en zeven biologische vleesvarkensbedrijven. Gemiddeld was het 25(OH)Vitamine D3 (calcidiol)-gehalte in het serum van de varkens 88 nmol/L bij de conventionele bedrijven en 133 nmol/L bij de biologische bedrijven. Bij negen conventionele bedrijven was sprake van een concentratie lager dan 75 nmol/L. Anderzijds waren er eveneens negen bedrijven met een gemiddelde calcidiolspiegel van boven de 100 nmol/L. Bij een concentratie kleiner dan 75 nmol/L is sprake van hypovitaminose en bij waarden onder de 50 nmol/L bestaat een verhoogde kans op pathologie. Bij de conventionele bedrijven met een relatief hoge calcidiolconcentratie werd significant vaker gebruikgemaakt van een premix met calcidiol. Het lijkt erop dat met de huidige norm voor vitamine D3 in varkensvoer bij vleesvarkens voldoende hoge concentraties vitamine D3 in het serum haalbaar zijn, maar dat het in de praktijk kennelijk niet altijd lukt.

Pilotstudie vitamine D

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.