Nieuw: de QuickScan Biestmanagement

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Nieuw: de QuickScan Biestmanagement

11-5-2021: 

Met de QuickScan Biestmanagement worden drie belangrijke factoren voor bigvitaliteit in kaart gebracht, namelijk de biestkwaliteit, de biestopname en de melkopname. Via biest- en bloedonderzoek krijgen u en de varkenshouder waardevolle informatie waar de varkenshouder direct mee aan de slag kan.

Is de biestopname te laag, maar de biestkwaliteit goed? Dan moet er aandacht worden besteed aan het werpproces, de biggewichten en het klimaat in het kraamhok. Is de biestopname prima, maar zijn er problemen aangetoond in de melkopname? Dan komt de nadruk meer te liggen op het overleggen van de biggen en voeren van de zeugen.

Aan de slag
Om inzicht te krijgen in de biestkwaliteit, zijn biestmonsters nodig. De veehouder kan deze biestmonsters zelf verzamelen (binnen 4 uur na de geboorte van de eerste big). Om inzicht te krijgen in de biest- en melkopname van haar biggen, wordt u verzocht om binnen enkele dagen na de geboorte bloedmonsters te nemen bij vijf biggen per zeug waarvan biest is verzameld. Resultaten De resultaten van beide onderzoeken, inclusief een gericht advies, worden gecombineerd in een rapportage aan u en de varkenshouder. Daarin wordt naast een algemene interpretatie over de biestkwaliteit, biestopname en energieopname, ook per zeug een interpretatie gegeven. Daarom is het belangrijk alle melk- en serumbuizen goed te identificeren (Zeug A, met biggen A1 t/m A5, etc.) met de stickers die worden bijgeleverd in het monsternamepakket.

Meer informatie of direct een pakket bestellen

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.