Let op myiasis

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Let op myiasis

11-6-2021:  Myiasis of huidmadenziekte is een pijnlijke huidaandoening die jaarlijks bij ongeveer twee tot vijf procent van de schapen en lammeren in ons land voorkomt. In de meeste gevallen zijn de maden van de blauwgroene bromvlieg Lucilia sericata de veroorzaker. De vliegperiode van Lucilia sericata begint in ons land in april. Daarna neemt het aantal gevallen van myiasis toe. Door uw koppel schapen dagelijks zorgvuldig te observeren kunt u gevallen van myiasis in een vroeg stadium waarnemen en kunt u aangetaste dieren snel behandelen. Gedragsverandering is het meest geziene verschijnselen. Een met mest besmeurde achterhand is een risicofactor voor het optreden van myiasis. Echter, de aandoening kan over het gehele lichaam optreden. Het is mogelijk om dieren preventief te behandelen. Door dit niet routinematig te doen maar af te wachten tot het eerste geval zich voordoet komen veel bedrijven er achter dat er ook jaren zijn waarin myiasis geen rol speelt. Door op deze manier te werk te gaan wordt onnodig gebruik van middelen tegen gegaan. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.