Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Samen met NZO en LTO ontwikkelde GD de leverbotalert. Met deze alert bent u direct op de hoogte van het actuele leverbotrisico en krijgt u praktische tips over het beheersbaar maken van leverbot.

Beter beheersbaar maken

Leverbotinfecties zijn lastig te controleren en kunnen leiden tot onder andere verhoogd medicijngebruik, een verhoogde kans op salmonella en economische bedrijfsschade. Om leverbot beter te monitoren en beheersbaar te maken stuurt GD leverbotalerts uit. Dit zijn digitale meldingen die op het juiste moment praktische tips geven om leverbot (preventief) aan te pakken. Ook geven ze aan of er in de omgeving een verhoogd risico is op leverbot. Hieraan is een gericht, tijdgebonden advies gekoppeld. 

Kennis en onderzoek

GD doet al jaren onderzoek naar leverbot. Door analyse van grondsoorten, slakkentellingen, klimatologische omstandigheden en bodemvochtgegevens. Hieruit volgt ieder jaar een voorlopige en definitieve leverbotprognose. Aan de hand van deze gegevens is nu een prognosemodel ontwikkeld dat per viercijferig postcodegebied aangeeft hoe groot de kans is op een leverbotbesmetting (een risicoprofiel). GD deed hiervoor onderzoek op initiatief en samen met NZO en LTO. Met als doel bestaande kennis te vertalen naar actiegerichte adviezen voor leverbotbeheersing.

Meld u direct aan

"Met de leverbotalerts krijgt u gerichte adviezen over het risico van leverbot. Zodat u op het juiste moment preventief actie kunt ondernemen om leverbot beter beheersbaar te maken."
lammert

Lammert Moll, leverbotexpert Lees verder

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.