Klauwgezondheid weer onder controle krijgen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Een diergezondheidsprobleem oplossen, is vaak een kwestie van de lange adem. Melkveehouders Harry en Tecla Driessen kunnen erover meepraten. “Koeien moesten worden afgevoerd en we hebben veel melk verloren. Nu, twee jaar later merken we gelukkig dat onze koeien bijna geen last meer hebben van tussenklauwontsteking. Vooral niet opgeven, adviseurs erbij betrekken, zaken uitsluiten en optimaliseren.”

Samen met hun zoon Jorick runnen ze het melkveebedrijf met zo’n tachtig melkkoeien. De jongvee-opfok vanaf 1 jaar hebben ze uitbesteed. Eind 2020 waren de problemen met tussenklauwontsteking erg groot. “Kregen we de vaarzen terug? Dan hadden ze binnen de kortste keren tussenklauwontsteking. Het zat echt in de stal, de bacteriedruk was hoog. De ene na de andere koe kreeg het, we behandelden weer maar de middelen hielpen niet meer. We kwamen uiteindelijk uit bij derdekeusmiddelen”, herinnert Tecla zich nog goed.

De dierenarts kwam langs en ze lieten een mestmonster onderzoeken. Een pasklare oplossing kwam er niet uit. Ze besloten ‘hogerop’ te gaan en nodigden experts uit op het bedrijf. Voeradviseur Raymond Krabbenborg, hun eigen dierenarts en GD-rundveedierenarts Menno Holzhauer. Harry: “Doordat ze allemaal samen waren, kregen we advies vanuit allerlei hoeken. We hebben vervolgens zaken aangepast in de hygiëne, klauwverzorging en het rantsoen. Je wilt graag één oplossing, maar die was er simpelweg niet.”

uitslagen

Bij de vierwekelijkse afspraak met de voeradviseur worden de uitslagen van het tankmelkonderzoek besproken.

Tecla vult aan: “We hebben als eerste in overleg met Menno een mineralenonderzoek laten uitvoeren. Bij vijf koeien is bloed getapt, hieruit kwam dat het zinkgehalte iets aan de lage kant was. We zijn meer mineralen in het rantsoen gaan voeren, biotine en fosfaat zijn toegevoegd in het krachtvoer. Uit de eerste uitslag van Klauwgezondheid Tankmelk kwam vervolgens dat biotine te hoog was, mangaan te laag en zink goed.  Toen hebben we dat weer aangepast. De uitslag van het meest recente onderzoek laat zien dat alle gehalten goed zijn.”

klauwgezondheid

Stuur gericht bij met Klauwgezondheid Tankmelk

Met Klauwgezondheid Tankmelk wordt uw tankmelk vier keer per jaar automatisch onderzocht op biotine, zink en mangaan. Daarnaast krijgt u inzicht in infectiedruk van Mortellaro. Door gericht actie te ondernemen werkt u aan gezonde en sterke klauwen.

Aanmelden

Ze zijn daar erg blij mee: “Door op allerlei gebieden de puntjes op de i te zetten, kregen we uiteindelijk het probleem onder controle. De vachten van de koeien glanzen weer, ze lopen zonder problemen, waardoor ze genoeg vreten, liggen en herkauwen. Daardoor is de weerstand weer op peil. Dat is zo belangrijk! Op advies van staladviseur Roy Verhey zijn we voor de klauwverzorging overgegaan van een voetbad naar een mat, met daarin enkele dagen een desinfecterend middel en enkele dagen een klauwverzorgend middel. Daarnaast wordt de koppel eens in de vijf maanden bekapt. We raden iedereen aan om experts uit te nodigen voor advies. Meten is weten en ga niet zelf aanmodderen.”

voetmat 

Vanuit de melkstal lopen de koeien over een doorloopmat.

In de Herkauwer van juni komt een uitgebreide versie van dit verhaal.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.