Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
Samen werken aan diergezondheid

NCD-verordening 2006

New Castle Disease of pseudo-vogelpest is een zeer besmettelijke (virus)pluimveeziekte die gepaard gaat met hoge uitval. Een uitbraak met NCD is niet ondenkbeeldig, omdat afgelopen jaren het virus meerdere keren is voorgekomen in andere EU-landen. De Nederlandse pluimveestapel wordt door middel van vaccinatie beschermd tegen dit virus.

In het kader van de opheffing van de productschappen zijn de taken die het Productschap Pluimvee en Eieren uitvoerde in het kader van Newcastle disease met ingang van 1 juli 2014 overgenomen door de minister van Economische Zaken. Hiertoe zijn de verplichtingen die tot dat moment op grond van de Verordening vaccinatie Newcastle disease (PPE) 2006 golden, opgenomen in de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE’s. Kern van deze verplichtingen ten aanzien van Newcastle disease betreft moet pluimvee tegen deze ziekte worden gevaccineerd en moeten bloedmonsters van deze dieren worden onderzocht op werking van de vaccinatie.

Informatie

Op de site van de overheid vindt u uitleg over het vaccinatieplan tegen NCD. Ook de regelgeving is op deze site geplaatst. Voor vragen over de NCD-regelgeving kunt u contact opnemen de NVWA 0900-0388.

Vaccinatieverklaringen

Vaccinaties die verplicht moeten worden uitgevoerd door een dierenarts, moeten vergezeld gaan van een vaccinatieverklaring (

die is hier te downloaden

).

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.