Veelgestelde vragen over toepassing H2O2

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
1. Welk commercieel beschikbaar product kan ik gebruiken in mijn stal?

Er zijn veel producten toegelaten voor gebruik. Check

de lijst van de CTGB

(biociden) of vraag na bij belangenorganisaties NOP/NVP welke producten voor uw situatie geschikt zouden kunnen zijn. Let dan wel op waarvoor u het product wilt toepassen en of het percentage H

2

O

2

daar geschikt voor is. 

Qua werkzame stof komt 30% H2O2 overeen met 30 gram H2O2 per 100 mL water. Een 30 procent handelsoplossing kan dus onverdund gebruikt worden als 30% oplossing. Voor een 15% oplossing is één deel H2O2 en één deel water nodig en 3% oplossing één deel H2O2 en 9 delen water.

2. Is 30% H2O2 corrosief en is er een kans dat bij toepassing materialen in mijn stal worden aangetast?
Toepassing van 30% H2O2 op hout of organisch materiaal kan een risico zijn. Enige corrosieve werking op andere materialen is niet uit te sluiten. Overleg daarom altijd met de leverancier van het product of uw stalinrichting geschikt is voor behandeling met het betreffende product. 

3. Is het nodig persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken bij toepassing van H2O2?

Op de site van de CTGB kunt u op basis van het N-nummer van het product de gebruiksaanwijzing, inclusief eventuele adviezen voor persoonlijke beschermingsmiddelen, opzoeken. Uw brancheorganisatie kan u ook adviseren over de verschillende producten. Omdat zeer uiteenlopende concentraties H2O2 zijn toegelaten, kan niet een eenduidig advies worden gegeven. Dit kan per product/fabrikant anders zijn.

4. Kan ik een product met H2O2 toepassen waar ook perazijnzuur inzit?
Vooralsnog is het advies H2O2-producten zonder perazijnzuur te gebruiken. Perazijnzuur is een zuur en verlaagt de pH. Dit zou een negatief effect kunnen hebben op de afbraak van fipronil. We weten op dit moment nog niet of het oxiderende effect van perazijnzuur (wat gunstig zou kunnen zijn bij de afbraak van fipronil) een dusdanig positief effect heeft dat het nadeel van de verlaging van de pH mogelijk teniet wordt gedaan.

5. Heeft zilver in een product toegevoegde waarde?
Zilver wordt soms toegevoegd aan waterstofperoxide om het te stabiliseren bij lagere concentraties. Zilver heeft ook een bacteriedodende werking, maar helpt (voor zover bekend) niet bij het onschadelijk maken van fipronil.

6. Ik heb een biologisch bedrijf, mag ik H2O2 toepassen?

Het is voor biologische bedrijven toegestaan producten te gebruiken met H2O2. Ozon mag niet worden toegepast.

7. Is 3% H2O2 oplossing schadelijk voor dieren?

Op de site van de CTGB kunt u op basis van het N-nummer van het product de gebruiksaanwijzing, inclusief informatie over of dieren met het product in aanraking mogen komen, vinden. Uw brancheorganisatie kan u ook adviseren over de verschillende producten. Omdat er zeer uiteenlopende concentraties H2O2 zijn toegelaten, kan niet een eenduidig advies worden gegeven. Dit kan per product/fabrikant anders zijn.

8. Kan ik eieren uit een met H2O2 behandelde stal gewoon leveren?
Eieren uit een met waterstofperoxide behandelde stal kunnen gewoon geleverd worden. Waterstofperoxide heeft geen effect op de eieren.

Terug naar de informatiepagina over fipronil

Handige links

Bestellen monstername- pakketten

Monsternamepakketten voor de bemonstering op fipronilresten in een lege stal (uit te voeren door uw dierenarts) en voor het inzetten van verklikkerkippen zijn te bestellen via de GD Webshop.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.