Anaplasma

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Anaplasma

Anaplasmose (bij rundvee ook wel weidekoorts genoemd) ontstaat door een besmetting met Anaplasma, een bacterie die kan worden overgebracht door Ixodes-teken, die in Nederland voorkomen.

Verschijnselen

De verschijnselen van Anaplasmose bij koeien zijn koorts, productiedaling, soms luchtwegklachten en verwerpen. Anaplasma kan, doordat hij in de witte bloedcellen zit, zorgen voor een weerstandsverlaging. Jonge runderen zijn minder gevoelig.

Diagnose van Anaplasma


De diagnose Anaplasmose kan in de acute fase bij GD gesteld worden door middel van microscopisch onderzoek van een bloeduitstrijkje (het aantonen van de bacterie in de witte bloedcellen) of door het aantonen van het DNA van de kiem in een PCR-test.

Risicofactoren voor Anaplasma


Anaplasma wordt overgebracht door teken. Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Teken zijn actief vanaf een temperatuur van ongeveer 8 graden. Ze stappen van grassen en struiken over naar dieren (en mensen). Eenmaal op een gastheer, zoeken ze een geschikte plek om zich vast te bijten in de huid. Na een bloedmaaltijd leeft de teek op de bodem tussen grassen en bladeren. Ze zijn slecht bestand tegen felle zon. Circa 4 procent van de teken in Nederland is besmet met Anaplasma. “Teekvriendelijke gebieden” zijn gebieden met hoge begroeiing en bosjes.

Aangezien de bacterie in witte bloedcellen zit kan bloedcontact (bijvoorbeeld via een naald) ook een rol spelen in de overdracht, al is deze rol in verhouding tot de rol van teken slechts zeer gering.

Aanpak van Anaplasma


Omdat Anaplasma een bacterie is, bestaat bij ziekteverschijnselen de therapie uit een behandeling met antibiotica. Overleg hierover met uw dierenarts.
Beter is het natuurlijk om de kans op een besmetting met teken zo klein mogelijk te maken. Extra kans op infectie treedt op in ‘teekvriendelijke’ gebieden met hoge begroeiing en bosjes.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.