Coryza-besmettingen: een update

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Coryza-besmettingen: een update

Update: 22 november 2018

Er worden nog steeds nieuwe gevallen van infectieuze Coryza vastgesteld bij commercieel pluimvee. Het aantal Coryza-uitbraken* nam de laatste tijd toe. 

Om mogelijke verspreiding te voorkomen, adviseert GD strikte hygiënemaatregelen te handhaven en alert te zijn op eventuele verschijnselen van Coryza. Voor meer informatie over wat dit betekent voor uw eigen bedrijfssituatie kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts. 

Neem bij verdenking direct contact op met uw dierenarts en licht uw erfbetreders in. Diagnostiek door middel van sectie en PCR kan snel uitsluitsel geven. Coryza is zeer besmettelijk. 

Coryza early warning

Figuur: Early Warning: meldingen van coryza-uitbraken in Nederland. Het betreft vrijwillige meldingen bij GD. Het betreft dus geen overzicht van alle uitbraken.

Coryza

Figuur (kaart): locatie van Coryza-uitbraken op basis van de eerste twee cijfers van de postcode in 2018, onderverdeeld in commercieel, commercieel (drager) en hobby. Aantallen op basis van vrijwillige meldingen bij GD via het Early Warning System. Het betreft dus geen overzicht van alle uitbraken.

Vrijwillige meldingen 
Pluimveedierenartsen en GD werken samen om via het Early Warning System (EWS) de actuele situatie voor een aantal belangrijke pluimveeziekten in beeld te brengen. Inzendingen naar GD en vrijwillige meldingen worden bijgehouden en gecommuniceerd naar dierenartsen en veehouders. Het betreft geen overzicht van alle uitbraken in Nederland.

Hygiënemaatregelen heel effectief
De Coryza-bacterie overleeft hooguit enkele dagen buiten het dier. Hygiënemaatregelen zijn daarom heel effectief in het voorkomen en beperken van de infectie. Een eenmaal geïnfecteerd koppel blijft besmet met Coryza, dieren kunnen symptoomloos drager zijn en bij stress de bacterie weer gaan uitscheiden. 

*Aantallen op basis van vrijwillige meldingen bij GD via het Early Warning System. Het betreft dus geen overzicht van alle uitbraken. 

Meer informatie

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.