Spoor CAE infecties in een vroeg stadium op. Check via tankmelk hoe het zit!

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Spoor CAE infecties in een vroeg stadium op. Check via tankmelk hoe het zit!

27-3-2020:  Het CAE-virus veroorzaakt bij geiten een ziekte die gepaard gaat met chronische ontstekingen van uiers, gewrichten, longen en hersenen. Na verloop van tijd zijn verminderde melkproductie en dikke gewrichten de belangrijkste verschijnselen. De dieren raken geïnfecteerd door het drinken van besmette biest en melk, door inademen van het virus en door zowel direct als indirect contact met geïnfecteerde dieren.

In de praktijk is contact met niet GD-gecertificeerde dieren of koppels vaak de oorzaak van een uitbraak op CAE-gecertificeerde bedrijven. Redenen waarom het virus vaak lang onder de radar blijft zijn:

Lentivirus: het virus veroorzaakt een langzaam verloop van de ziekte
Antistoffen: de aanmaak van antistoffen kan maanden tot jaren duren
Klinische verschijnselen: uiten zich in de regel pas na jaren

Met de CAE Tankmelk Check wordt uw tankmelk vier keer per jaar automatisch* onderzocht op CAE. Hiermee spoort u infecties in een vroeg stadium op en geeft u uw eigen bedrijf, maar ook bedrijven die bij u kopen, een hoge mate van zekerheid. Daarnaast is de Check een aanvulling op de CAE-certificering. Indien het onderzoek antistoffen tegen CAE aantoont dan levert GD een plan van aanpak op maat; samen met u gaan we de situatie nader bekijken. Daarnaast kunt u naar aanleiding van de uitslag vrijblijvend een gericht advies vragen bij GD via 0900-1770 optie 3 schaap geit. 

Wilt u CAE infecties in een vroeg stadium opsporen? Meld u dan voor 30 april 2020 aan en u ontvangt uw eerste uitslag in mei. 

Aanmelden CAE Tankmelk Check

*Let op: sinds kort hoeft u zelf geen monster meer in te sturen. Na uw toestemming kan het tankmelkmonster bij GD worden ontvangen via het melkcontrolestation Qlip. Voor de zelfzuivelaars zal het monster door C-mark worden opgehaald. De monsternamekosten en de onderzoekskosten van deze tankmelkmonsters zijn onderdeel van het abonnementsgeld.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.