Biest op het oog beoordelen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Biest op het oog beoordelen

17-12-2018: 

“Dikke gele biest, dat is de beste!”, is een veelgehoorde opmerking. Maar is dat ook zo? Kunt u op het oog beoordelen of de biest van goede kwaliteit is?

Nee, de kleur of dikte van de biest kunnen u niet vertellen of de biest goed en gezond is. Ook aan de hand van de hoeveelheid biest die de koe geeft kunt u niks zeggen over het gehalte antistoffen in de biest. Er zijn wel hulpmiddelen op de markt die inzicht geven in de kwaliteit van de biest, denk hierbij aan refractometers en biestmeters (op basis van soortgelijk gewicht ). Een biestmeter is alleen betrouwbaar bij biest van een bepaalde temperatuur, dit is vaak ongeveer 20 graden Celsius. De betrouwbaarheid van een refractometer is niet afhankelijk van de temperatuur van de biest.

Wilt u weten of de opname van de antistoffen uit biest goed is geweest? Doe dan de Biestopnamecheck, dat is een bloedonderzoek bij vijf kalveren van 2-7 dagen oud. De uitslag vertelt u veel over uw biestmanagement op koppelniveau.

Meer informatie over biest

Meer informatie over de Biestopnamecheck

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.