Leverbotonderzoek op rundveebedrijven met salmonella

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Leverbotonderzoek op rundveebedrijven met salmonella

11-7-2018: 

Een chronische leverbotinfectie verhoogt de gevoeligheid van runderen voor een salmonella-infectie, waardoor verschijnselen van salmonella ernstiger worden en runderen langer besmettelijk blijven. Runderen met leverbot hebben een grotere kans om salmonelladrager te worden dan runderen zonder leverbot. 

Leverbot- en salmonella-infecties komen veelvuldig voor in waterrijke gebieden. Op bedrijven met weidegang of zomerstalvoedering in leverbotrisicogebieden, waar een salmonella-infectie na twaalf maanden nog niet wordt beheerst, is het zinvol om onderzoek op leverbot uit te voeren. 

Dit kan eenvoudig via het tankmelkonderzoek Worminfecties Tankmelk. Is de leverbot tankmelkuitslag positief? Dan kunt u aanvullend bloedonderzoek naar afweerstoffen tegen leverbot laten uitvoeren bij vijf dieren. Kies bij het bloedonderzoek runderen die het voorgaande weideseizoen voor het eerst zijn geweid of waaraan in het voorgaande weideseizoen voor het eerst vers gras is gevoerd.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.