Ondervindt uw jongvee schade van maagdarmwormen?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Ondervindt uw jongvee schade van maagdarmwormen?

11-7-2018: 

Veel jongvee loopt in de wei en komt daardoor vroeg of laat met maagdarmwormen in aanraking. Er zijn verschillende beweidingsschema’s, met elk zijn voor- en nadelen. Omweiden is een goede managementmaatregel om de infectiedruk met maagdarmwormen op het weiland laag te houden en daardoor schade (groeivertraging) zoveel mogelijk te beperken. Hoe controleert u nu tijdens het weideseizoen of dieren schade ondervinden van maagdarmwormen?

Voor jongvee is mestonderzoek een goed hulpmiddel om vast te stellen of een dier maagdarmwormen heeft. Hierbij wordt het aantal eieren in de mest geteld, op basis waarvan de keuze voor al dan niet behandelen kan worden afgestemd. Zo’n mestonderzoek is alleen zinvol tussen vier en tien weken na inscharen, mits er geen wormmiddelen zijn gebruikt. Alleen dan zegt het aantal wormeieren iets over de ernst van de worminfectie.

Later in het seizoen kan gebruik worden gemaakt van de pepsinogeenbepaling in bloed. Het pepsinogeengehalte zegt iets over de mate van lebmaagschade, veroorzaakt door wormen in het larvale stadium. Op basis van dit bloedonderzoek, bij een vijftal kalveren tijdens of aan het einde van het eerste weideseizoen, kan een keuze worden gemaakt of de dieren moeten worden ontwormd of niet. Als hulpmiddel voor het monitoren van infecties met maagdarmwormen en mogelijke onderzoeks- of behandelmomenten is de wormsleutel ontwikkeld. 

Doe de wormsleutel

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.