Hittestress: wat regelt u vóór de zomer?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hittestress: wat regelt u vóór de zomer?

12-4-2018: 

In de zomer kan de temperatuur weer hoog oplopen en is extra alertheid geboden. Het is nog lang geen zomer, zo warm is het nu nog niet, denkt u wellicht. Daar heeft u gelijk in, maar daarom is juist nú het moment om na te denken over wat u alvast kunt doen om hittestress de komende zomer te beperken.
 
Een koe voelt zich het meest comfortabel bij een temperatuur tussen -5 en +18 graden Celsius. Al vanaf 21 graden Celsius heeft ze last van de warmte. Naast temperatuur spelen ook luchtvochtigheid en windsnelheid een rol: hoe hoger de luchtvochtigheid en hoe lager de windsnelheid, hoe eerder een koe last heeft van de warmte en hittestress ervaart. Hittestress zorgt ervoor dat koeien hun  voer in pieken opnemen, met als gevolg een risico op pensverzuring. Ook neemt de totale wateropname af, terwijl de waterbehoefte juist toeneemt. Naast directe melkproductiedaling leidt hittestress ook tot weerstandsproblemen, die zich uiten in uierontsteking en klauwproblemen. Hoe begint u goed voorbereid aan de zomer en kunt u hittestress straks beperken?

 

Klimaat in de stal
Bent u van plan de stal aan te passen? Overweeg dan, zeker bij een laag dak, om een geïsoleerd dak en eventueel sprinklers of daksproeiers te plaatsen. Bedrijven die ventilatoren hebben maken er dankbaar gebruik van in de zomer. De grootte, het type, het aantal en de plaats waar ze hangen zijn daarbij van belang. Mocht u ventilatoren overwegen, dan is nu het moment daarover beslissingen te nemen.

 

Drinkwatervoorziening optimaliseren
Hoeveel water koeien opnemen hangt af van verschillende factoren, zoals melkproductie en warmte, drogestofgehalte van het rantsoen en relatieve luchtvochtigheid. Daarnaast zijn de smakelijkheid en reinheid van drinkwater op de drinkplaats belangrijk aspecten die de opname kunnen beïnvloeden. Koeien drinken graag fris en smakelijk water. Als een dier de gelegenheid heeft, dan drinkt ze graag rustig en gedurende wel 5 minuten. Daarna is ze verzadigd onafhankelijk van de daadwerkelijke hoeveelheid opgenomen water. Smakelijkheid en toegankelijkheid bepalen de wateropname en daarmee de mogelijkheid om hittestress te beperken.

 

Praktische tips

 • Zorg voor voldoende drinkpunten op korte afstand, ook in de wei.
 • Controleer de toevoersnelheid van het water in de waterbakken. Is de toevoersnelheid lager dan 30 liter per minuut? Dan is dit een punt van aandacht.
 • Controleer minimaal twee keer per jaar (zomer en winter) de kwaliteit en smakelijkheid van het drinkwater op de drinkplaats via de Drinkbakcheck.
 • Controleer dagelijks de waterbakken op vervuiling.
 • Maak de drinkbakken schoon als de binnenkant plakkerig aanvoelt. Helpt dit niet, of komt de vervuiling snel terug, dan kan een leidingcheck (via de Drinkbakcheck)  inzicht geven in mogelijke vervuiling van de leiding.
 • Bereken of de capaciteit van het watersysteem voldoet aan de huidige koppelgrootte. Houd er rekening mee dat 10 procent van de koeien tegelijkertijd moet kunnen drinken en dat iedere koe per minuut circa 20 liter water drinkt.
 • Plaats een watermeter. Een watermeter geeft meer inzicht in de wateropname. Op de lange termijn geeft een watermeter inzicht in het drinkgedrag van de koppel en kunt u eventuele afwijkingen vroegtijdig oppikken en daar op inspelen.

Door tijdig na te denken over uw situatie en mogelijke aanpassingen, kunt u zich beter voorbereiden op de warmere periodes die gaan komen. Door er nu op te anticiperen, bent u de hittestress dit jaar een stap voor.

 

Koeien in de schaduw

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.