Studieavonden 'Ieder extra lam telt'

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Studieavonden 'Ieder extra lam telt'

30-1-2018: 

Tijdens drie studieavonden ‘Ieder extra lam telt’ in Deventer, Heerenveen en Haastrecht georganiseerd door GD, Het Schaap en Welkoop hebben vier deskundigen in volle zalen zeer praktische informatie gedeeld met ruim 350 schapenhouders. Er was voor deze avonden zoveel belangstelling dat we veel meer mensen in meer zalen hadden kunnen bedienen en dat gaan we waarschijnlijk in 2019 ook doen. In Nederland zijn ongeveer 30.000 schapenhouders.

Hierbij nog even de belangrijkste aandachtspunten van de vier experts:

Superbiest (René van den Brom, GD)

Het belang van goede voeding, om uiteindelijk sterke en fitte lammeren te krijgen, begint al vóór de dracht. Echter, een lam wordt geboren zonder weerstand en zal door middel van biest weerstand moeten verkrijgen, met als regel: Veel, Vlug, Vaak en Vers.

Handige greepjes (Mark van der Heijden, ULP)

Blijf altijd rustig en werk schoon en met veel glijmiddel. Zorg dat je weet wat de ligging van het lam is en check of de ooi ook daadwerkelijk leeg is. Geen vorderingen? Bel op tijd uw dierenarts. 

De Kraamkamer (Karianne Lievaart-Peterson, GD)

Afzondering is belangrijk voor rust, privacy, risicobeperking, voorkomen verstoring van geboorteproces, tegengaan stelen  van lammeren en ooi-lam-binding. Dit betekent niet dat de ooi niet in de groep kan aflammeren. Let goed op de hygiëne van onder andere kraamhok, materialen, mensen, kleding en schoeisel, navel en oormerktang. Controleer zowel de ooi (uier, nageboorte, gedrag) als de lammeren (navel, drinken, ontlasting, onderkoeling) na de geboorte. 

Houd de groei erin (Piet Vellema, GD)

Stel enkele duidelijke doelen, breng focus aan en check onderweg of je nog op koers ligt. Bij een aflamperiode in februari-maart lukt half mei spenen alleen bij een goede groei. Voor de verkoop van fokooilammeren in mei geldt hetzelfde. Een bedrijf met goede groei moet half juli minimaal de helft van zijn slachtdieren hebben afgeleverd. 

Voor dit alles geldt dat de uitgangspositie goed moet zijn: hygiëne rondom geboorte, goed geboortegewicht, controle ooi en lammeren, voldoende biest, goed krachtvoer en ruwvoer, tijdig en goed spenen en weiden op schoon land. Want, iedere schapenhouder, of je hobbyist bent of jouw brood ermee moet verdienen, wil het liefst zoveel mogelijk mooie, goed ontwikkelde en gezonde lammeren!

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.