Online Monitor: slingerziekte en 'speendiarree' bij vleesvarkens

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Online Monitor: slingerziekte en 'speendiarree' bij vleesvarkens

29-1-2018:  De Online Monitor van de varkensgezondheid is twee jaar operationeel. Door deze monitor is het mogelijk om trends in beeld te brengen. Bijvoorbeeld: van alle diagnoses die door de dierenartsen gesteld worden op varkensbedrijven gaat drie tot zes procent over slingerziekte en speendiarree, ziektebeelden die door E. coli worden veroorzaakt. 

Meestal (95 procent) gaat dat over gespeende biggen, maar soms (gemiddeld 5 procent) over pas opgelegde vleesvarkens. Opvallend bij slingerziekte en ‘speendiarree’ bij vleesvarkens is, dat zowel in 2016 als in 2017 het aantal meldingen in het najaar verdubbelde naar 10 procent. Bekende risicofactoren, zoals een lage staltemperatuur of tocht, treden in het najaar bij vleesvarkens mogelijk meer op de voorgrond. De voersamenstelling kan ook effect hebben op het optreden van slingerziekte en speendiarree, bijvoorbeeld het ruw vezel-gehalte en de hoeveelheid en kwaliteit van het eiwit. Het is interessant om na te gaan of in vleesvarkensvoer in het najaar veranderingen optreden qua samenstelling, bijvoorbeeld door gebruik van andere grondstoffen.
 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.