Behandeling Ziekte van Mortellaro

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Behandeling Ziekte van Mortellaro

18-1-2018: 

Ziekte van Mortellaro is in Nederland de belangrijkste infectieuze klauwaandoening. Daarnaast komen er bij GD via de Veekijker signalen binnen dat meerdere bedrijven problemen ondervinden van tussenklauwontsteking, een andere klauwaandoening. 

De overeenkomst tussen ziekte van Mortellaro en tussenklauwontsteking is dat ze vooral voorkomen bij jonge melkkoeien. Tussenklauwontsteking wordt behandeld met antibiotica per injectie (overleg met de dierenarts). De behandeling van Mortellaro is een lokale behandeling met of zonder antibiotica.

Preventie

Zowel voor de preventie als voor de genezing van  klauwaandoeningen, zowel infectieuze als niet-infectieuze (zoolzweer en witte lijn aandoening), is goede voeding noodzakelijk. Daarbij spelen een goede spoorelementen- en vitaminevoorziening een essentiële rol als componenten voor de ontwikkeling van een goede soepele klauwhoornschoen, bestand tegen de harde buitenwereld, maar ook voor een goede huidweerstand om Mortellaro en andere infecties de baas te blijven. Meer informatie over het beheersen van Morrellaro vindt u in het Vijfstappenplan

Aanbrengen verband zinvol

Recent onderzoek wees uit dat, onafhankelijk van de keuze van behandeling van Mortellaro (spray of gel), het aanbrengen van een verband ter ondersteuning van de behandeling gedurende drie tot vijf dagen altijd zinvol is. Wanneer het verband langer dan vijf dagen moet blijven zitten, dan moet het goed afsluiten en niet knellen. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.