Uitbraak BVD-virus type 2 op vleeskalverbedrijf

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Uitbraak BVD-virus type 2 op vleeskalverbedrijf

16-11-2017:  Na eerdere uitbraken van BVD type 2 op vleeskalverbedrijven in 2013 en 2014 is deze infectie opnieuw gediagnosticeerd op een vleeskalverbedrijf.

Op het betreffende vleeskalverbedrijf werden klinische problemen gezien als hoge koorts, longaandoeningen, zenuwverschijnselen, diarree en sterfte. Bij pathologisch onderzoek werd bij alle onderzochte dieren ernstige longontsteking door diverse bacteriën vastgesteld en bij enkele dieren is BVD-virus aangetoond. In twee dieren, afkomstig uit Duitsland, is het virus getypeerd als BVD type 2. Door de betrokken integratie, veehouder en practicus zijn de in 2014 afgesproken hygiënemaatregelen in werking gesteld. Ondertussen lijkt de uitbraak onder de kalveren onder controle.

Dierenartsen worden gevraagd alert te zijn op BVD en bij uitbraken met een ernstig ziektebeeld de Veekijker te bellen. Voor de diagnostiek zijn naast bloedonderzoek met name pathologisch onderzoek en bij aantonen van BVD, typering van de stam belangrijk.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.