Negatief bacteriologisch onderzoek en toch mastitis?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Negatief bacteriologisch onderzoek en toch mastitis?

26-9-2017: 

Het is en blijft teleurstellend als uit een melkmonster van een koe met een klinische mastitis of een hoog celgetal geen bacterie gekweekt wordt: een zogenaamd negatief BO. Dit komt voor, ondanks dat er echt sprake is van een duidelijke mastitis. Er is een aantal verklaringen voor.

 1. Soms is de bacterie al verdwenen voordat de gevolgen van de ontsteking zichtbaar zijn. Dit komt redelijk vaak voor bij E.coli-infecties. De bacterie is dood en de koe laat pas ziektesymptomen zien veroorzaakt door de gifstoffen (toxinen) die dan vrijkomen.
 2. Van Staphylococcus aureus is bekend dat het aantal bacteriën dat uitgescheiden wordt in de melk sterk kan schommelen. Soms is het aantal zo gering dat het niet lukt om ze te kweken. Als later nog eens een melkmonster van dat kwartier genomen wordt, kan het wel weer positief zijn.
 3. Er zijn bacteriën (onder andere Mycoplasma) die op de gebruikelijke voedingsbodems niet kunnen groeien, en waar dus andere (specifieke) voedingsbodems of groeiomstandigheden voor nodig zijn. Dit onderzoek kan speciaal aangevraagd worden.
 4. Ook onderzoek van een melkmonster van een koe die kort daarvoor behandeld is en waar mogelijk nog antibiotica in het monster zit levert vaak geen resultaat op.

Negatieve uitslag, toch informatie

Toch geeft een bacteriologisch negatieve uitslag wel degelijk informatie. Ten eerste is het duidelijk dat makkelijk aantoonbare bacteriën, zoals Streptokokken, zeer waarschijnlijk geen rol spelen. Ook weet je dat het bij een negatieve uitslag van een klinisch mastitismonster meestal om E. coli of Staphylococcus aureus gaat. Dit kan min of meer worden bevestigd door het koecelgetal te volgen na de klinische mastitis.
Is het koecelgetal bij de volgende MPR (minimaal twee weken later) laag, dan is het waarschijnlijk E. coli geweest. Is het celgetal nog steeds hoog, dan is de verwekker van deze klinische mastitis waarschijnlijk Staph. aureus geweest.

Wanneer het BO van alle kwartieren van een koe negatief is, maar na minstens twee melkcontroles blijkt dat minimaal één kwartier een verhoogd celgetal heeft, dan heeft de koe zeer waarschijnlijk een Stafylokokkeninfectie.

Tankmelk hele koppel 

Sommige oorzaken voor een negatief BO bij individueel onderzoek spelen bij tankmelkonderzoek een minder grote rol omdat hier de tankmelk van de gehele koppel wordt onderzocht.

Meer informatie over Uiergezondheid Tankmelk.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.