Diergezondheid volgens Wouter Hartendorf

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Diergezondheid volgens Wouter Hartendorf

19-6-2017: 

De hoogst verkrijgbare gezondheidsstatus, voor minder gaat hij niet. Wouter Hartendorf uit Santpoort-Zuid runt samen met zijn familie een zoogkoeienbedrijf met koeien van het Italiaanse ras Marchigiana. Ook heeft het bedrijf zeldzame Zweedse Gotlanderpelsschapen voor wol, pels en vlees en een pensionstalling voor paarden.

Het zoogkoeienbedrijf van Wouter Hartendorf, zijn vrouw Femke en schoonouders Joop en Femmie ligt midden in de bebouwing. Het heeft de hoogst haalbare gezondheidsstatus. “Het geeft mij een goed gevoel dat de kans op ziektes op het bedrijf klein is, maar het geeft ook een veilig gevoel naar de burgers toe”, redeneert Wouter. “Doordat we in de bebouwde kom zitten krijgen we dagelijks mensen op het bedrijf.” Het bedrijf heeft een voorbeeldfunctie, vindt Wouter. “Enerzijds omdat ik twee dagen per week werk als agrarisch adviseur en ik bestuurslid ben bij LTO Noord. Ook omdat het belangrijk is voor het imago van de sector.”

Biologisch of niet?
Op de boerderij lopen jaarlijks gemiddeld zo’n veertig koeien, inclusief jongvee. “Ze lopen bij ons bijna jaarrond dag en nacht buiten en de kalveren blijven bij de koe. Dat is de manier van zoogkoeien houden. Het antibioticagebruik op ons bedrijf is nul, waar wij erg trots op zijn. En toch zijn we niet biologisch. Ik merk wel eens in gesprekken met burgers, maar ook bijvoorbeeld met statenleden, dat dit verschil niet altijd even duidelijk is. Onze vleesklanten denken standaard dat we biologisch zijn.”

Hygiënisch werken
Het bedrijf van Wouter en zijn gezin is BVD-, IBR-, en Leptospirosevrij, heeft status A voor paratuberculose en is salmonella-onverdacht. “Ook zijn we inmiddels een zoönose-verantwoord bedrijf en daar ben ik trots op”, zegt Wouter. Om deze hoge status te behouden werken ze zeer hygiënisch. “We hebben onder meer bedrijfskleding voor alle erfbetreders, maar we zijn er voor onszelf ook scherp op. Al kijk ik thuis alleen maar even bij de koeien nadat ik bij een collega ben geweest, ik kleed me altijd om voordat ik de stal in loop. En als ik bij een ander bedrijf kom wil ik daar ook bedrijfskleding aan, al hoeft het soms niet. Sommige veehouders vinden me een zeikerd, maar ik wil gewoon het risico zo laag mogelijk houden.”


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.