Vogelgriep bij hobbypluimvee in België

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Vogelgriep bij hobbypluimvee in België

22-6-2017: 

De afgelopen weken zijn er meerdere besmettingen met hoogpathogene vogelgriep van het H5N8-type vastgesteld bij hobbymatig gehouden pluimvee en handel in België. Op de website van FAVV vindt u meer informatie over de besmettingen. De Belgische Minister van Landbouw vermeldt dat openbare pluimveemarkten mogelijk een risico zijn voor verspreiding. Openbare vogelmarkten en verzamelingen van pluimvee zijn derhalve sinds 13 juni verboden in België.

Situatie in Nederland

Recentelijk (begin juni) werd in de gemeente Utrecht bij twee dode wilde ganzen vogelgriep van het hoogpathogene H5N5-type aangetroffen. Mogelijk is deze griepvariant ontstaan uit een combinatie van het H5N8-type virus (dat de afgelopen maanden in Europa circuleerde) met een ander, laagpathogeen type. Deze H5N5-variant is de afgelopen periode wel vaker aangetroffen bij wilde vogels.

Het risico op besmetting is de laatste tijd zodanig afgenomen dat per 19 april j.l. bijna alle landelijke maatregelen konden worden ingetrokken. Hoewel het risico is afgenomen, is het virus nog niet helemaal weg. Alertheid bij pluimveehouders blijft dus geboden. Goede hygiëne op het bedrijf is bijvoorbeeld nog steeds belangrijk.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.