Thymomen bij afgemolken melkgeiten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Thymomen bij afgemolken melkgeiten

20-6-2017:  Uit contacten met de NVWA bleek dat op slachterijen regelmatig afgemolken geiten met een vergrote thymus worden aangeboden. 
Uit nadere diagnostiek op een beperkt aantal gezwellen bleek het om thymomen te gaan. GD heeft het voorkomen van thymomen in de wetenschappelijke literatuur nader bekeken. Op basis hiervan is geconcludeerd dat thymomen regelmatig voorkomende tumoren, uitgaande van de thymus, bij oudere geiten zijn. Thymomen zullen waarschijnlijk in veel gevallen niet tot klinische klachten leiden, anders dan dat er een zwelling bij de borstingang zit. Deze zwelling is dan vaak van buitenaf waarneembaar, maar kan ook binnen de borstholte blijven. In dat laatste geval kan een thymoom tot klinische klachten leiden. 
Of dit type tumoren frequenter voorkomt is niet te zeggen aangezien er niet gericht op wordt gemonitord. GD treft bij pathologisch onderzoek vrijwel nooit een thymoom bij geiten. Dit komt waarschijnlijk doordat dit type tumoren niet of zelden tot sterfte leidt, maar zou evengoed wel als toevalsbevinding kunnen worden gevonden. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.