Meer mineralentekorten in de zomer; hoe voorkomt u dit?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Meer mineralentekorten in de zomer; hoe voorkomt u dit?

27-6-2017:  Sinds de lancering van de Mineralencheck in 2012 zien we met name in de zomermaanden dat vaker bij één of meer mineralen tekorten voorkomen. De zomer is júíst een periode dat spoorelementen van groot belang zijn om bijvoorbeeld de schade veroorzaakt door hittestress te beperken. Bij een tekort aan spoorelementen is de weerstand minder en hebben koeien meer risico op problemen zoals uierontsteking.

Al sinds de mineralenvoorziening met de Mineralencheck via tankmelk wordt gemeten, blijkt uit de periodieke uitslagen voor jodium en selenium dat de gehaltes in de zomer gemiddeld lager zijn. Zink is in 2015 toegevoegd aan de Mineralencheck, en daar zien we hetzelfde beeld: afgelopen jaar zagen we in de stalperiode dat het zinkgehalte in de tankmelk bij 3 procent van de deelnemers (mogelijk) te laag was, in de zomer was dit 33 procent. Zink is betrokken bij de werking van een groot aantal enzymen in het lichaam van een koe. De enzymen waar zink in zit hebben diverse functies en zijn onder andere betrokken bij celdeling en de eetlust. Dit verklaart waarschijnlijk waarom de belangrijkste effecten van een zinktekort een verminderde voeropname en groei zijn.

Weidegang kan iets te maken hebben met deze dip in de mineralenvoorziening. Op veel bedrijven is in het weideseizoen een andere manier van bijsturen met mineralen vereist dan in het stalseizoen. Daarnaast kan ook hittestress een rol spelen. Bij oplopende temperaturen en luchtvochtigheid daalt vaak de voeropname van koeien, waardoor ze ook minder mineralen binnen krijgen. Door bij te sturen met mineralen op stal, of maatregelen te treffen voor een aanvullende voorziening in de weide, kunt u problemen voorkomen. Neem bij oplopende temperaturen passende maatregelen om de voeropname en daarmee de mineralenvoorziening op peil te houden, zoals ’s nachts weiden in plaats van overdag. 

Nieuwsgierig hoe het met de voorziening van uw melkvee is? 

Doe de Mineralencheck!


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.