Controleer na inscharen of ontwormen nodig is

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Controleer na inscharen of ontwormen nodig is

22-6-2017:  Lopen uw (zoog)koeien en -kalveren buiten, dan kunnen ze vroeg of laat in het seizoen te maken krijgen met maagdarmwormen. Een besmetting is niet altijd direct te zien, maar kan wel problemen geven, zoals groeivertraging. Een goede weerstandsopbouw tegen longworm en maagdarmworm in het eerste weideseizoen is bepalend voor wormschade in het latere leven.

Inzicht in de wormsituatie bij uw dieren met eerste weidegang helpt u bij de keuze om wel of niet te behandelen. Een belangrijke keuze: een zinvolle behandeling draagt bij aan de diergezondheid, maar onnodig behandelen kost niet alleen geld, het werkt ook resistentie tegen wormmiddelen in de hand. Bovendien kan een te vroeg toegepaste behandeling de weerstandsopbouw remmen. Niet behandelen als er wel behandeld had moeten worden, kost juist groei. Een goede onderbouwing is dus van groot belang.

Controleer via mestonderzoek
U kunt controleren of dieren met eerste weidegang een maagdarmworminfectie hebben opgedaan en of ontwormen nodig is. Dat kan met mestonderzoek. U kunt kiezen uit gepoold mestonderzoek (GD mengt dan verse mestmonsters van twee tot vijf dieren) of individueel mestonderzoek op maagdarmwormeieren. Het aantal eieren per gram mest (epg) is bij kalveren (zes tot tien weken na inscharen) een maat voor het aantal aanwezige maagdarmwormen. Voor longwormen geldt dat mestonderzoek alleen zinvol is bij klachten, zoals hoesten.
 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.