Gewrichtsontsteking bij jonge lammeren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Gewrichtsontsteking bij jonge lammeren

30-3-2017:  Een gewrichtsontsteking of arthritis is een ontsteking waarbij alle structuren van het gewricht zijn betrokken. Als gelijktijdig meerdere gewrichten ontstoken zijn, is sprake van lidziekte of polyarthritis. Dit komt vooral voor bij jonge lammeren binnen enkele dagen na de geboorte en begint met een ontsteking van de navel. 

Een navelontsteking openbaart zich heel vaak niet als een plaatselijk ontstekingsproces, maar veel vaker door de gevolgen van de verspreiding van ziektekiemen vanuit de navel. Direct na de geboorte breekt de navelstreng en de verse wond die ontstaat en de daarin lopende vaatjes kunnen ontstoken raken. Op deze manier kunnen ziektekiemen in de lever en in de bloedbaan terechtkomen. Daarna verspreiden ze zich door het lichaam. Wanneer een lam in de acute fase niet sterft, kunnen na enkele dagen de gevolgen zichtbaar worden in de vorm van hersenvlies- of gewrichtsontsteking, meestal van meerdere gewrichten. Alle gewrichten kunnen worden aangetast, maar meestal is de ontsteking alleen aan de gewrichten van de ledematen duidelijk zichtbaar. 

Voorkomen infectie

De oorzaak van de infectie kan een sterk verontreinigde omgeving zijn, maar ook onvoldoende hygiëne tijdens de geboorte en zelfs een niet-correct uitgevoerde navelontsmetting. Daarnaast speelt bij het optreden van polyarthritis biest een belangrijke rol: op bedrijven waar meerdere lammeren lidziekte krijgen blijkt vaak de biestvoorziening onvoldoende. In zo’n geval is het goed om de biestvoorziening te controleren. Bloedonderzoek van een aantal lammeren van enkele dagen oud kan hier snel duidelijkheid verschaffen. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.