Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijven in Kamperveen en Hiaure

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijven in Kamperveen en Hiaure

17-12-2016: 

Update 18-12-2016: Ook in Hiaure is vogelgriep vastgesteld op een pluimveebedrijf. Het gaat om een bedrijf met 28.500 leghennen. Ook dit bedrijf wordt geruimd, meldt het ministerie van Economische Zaken. Er gelden dezelfde maatregelen als voor het geval in Kamperveen.

In Kamperveen (gemeente Kampen) is bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep (H5) vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 14.000 vleeseenden. Daarnaast wordt het pluimvee van een ander bedrijf preventief geruimd omdat dit in een straal van één kilometer ligt van het besmette bedrijf in Kamperveen. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Kamperveen liggen nog twee andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Kamperveen. Dit gebied overlapt voor een deel met het eerder ingestelde gebied rond Biddinghuizen waar al een vervoersverbod van kracht is. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Hier vindt u de regeling maatregelen beschermings- en toezichtsgebied vogelgriep Kamperveen 2016

Alle huidige landelijke maatregelen blijven onverkort van kracht. De actuele maatregelen van de Rijksoverheid vindt u op deze pagina

Bron: Ministerie van Economische Zaken

Voorzorgsmaatregelen

Om insleep van vogelgriep te voorkomen is het belangrijk om (extra) aandacht te besteden aan de bedrijfshygiëne. Tevens is alertheid op verschijnselen van (hoogpathogene) vogelgriep geboden. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts. Sterfte onder wilde vogels kan gemeld worden bij het Dutch Wildlife Health Centre.

Wat is vogelgriep nou precies? Hoe wordt het verspreid? En wat kunt u als pluimveehouder doen om insleep van vogelgriep te voorkomen? Ruth Bouwstra, sectormanager bij GD, legt het uit in deze video.

Geografisch overzicht uitbraken

Op deze website vindt u een actueel geografisch overzicht van de uitbraken van vogelgriep wereldwijd.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.