PED-besmetting in Noord-Brabant

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

PED-besmetting in Noord-Brabant

20-12-2016: 

In Noord-Brabant is afgelopen week het PED-virus vastgesteld. Het is deze winter tot nu toe relatief stil rondom PED (Porcine Epidemische Diarree). Het aantal gemelde uitbraken ligt vooralsnog beduidend lager dan in dezelfde periode in 2015. De afgelopen twee jaar werden de meeste PED-gevallen vastgesteld in Overijssel en Gelderland. Deze uitbraak in Noord-Brabant is daarom opmerkelijk en laat tegelijkertijd zien dat we nog niet van PED af zijn.

PED is zeer besmettelijk en wordt gemakkelijk overgebracht van bedrijf naar bedrijf, via varkens, transportmiddelen en mensen. Varkenshouders kunnen zelf veel doen om besmettingen te voorkomen. Het blijft van groot belang om de hygiënemaatregelen in acht te nemen en alert te blijven om insleep van PED te voorkomen. Bij een verdenking van PED is het zinvol om snel de diagnose te stellen. De diagnose wordt gesteld door het PED-virus aan te tonen in mest of bij sectie. Een snelle diagnose betekent dat er ook snel maatregelen kunnen worden genomen.

Hygiëneprotocollen

Om te voorkomen dat het PED-virus zich verder verspreidt, is het belangrijk om de hygiëneprotocollen, die in 2015 zijn opgesteld door alle betrokken organisaties, weer scherp in acht te nemen. Voor erfbetreders bestaan verschillende protocollen: voor de primaire sector, dierenartsenpraktijken, voerlevering, veetransporteurs, mesttransport en stalbezoek. Door deze protocollen nauwgezet te volgen kan schade bij varkenshouders worden voorkomen.

Lees hier welke andere preventiemaatregelen u kunt nemen.

Diagnostiek

Mocht u het vermoeden hebben dat uw varkens ziek zijn van het PED-virus, probeer dan de diagnose te bevestigen via laboratoriumonderzoek. GD biedt naast een PCR-test op mestonderzoek of een E-swab met mest vanaf 1 januari ook een ELISA-test aan voor het aantonen van antilichamen tegen het PED-virus in bloed en serum. Klik hier voor meer informatie.

Overleg vooraf met uw dierenarts of neem contact op met de Veekijker Varken: 0900- 7100 000


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.