GD lanceert ELISA-test voor PED

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

GD lanceert ELISA-test voor PED

20-12-2016: 

GD biedt naast een PCR-test ook een ELISA-test aan voor het aantonen van antilichamen tegen het Porcine Epidemische Diarree Virus (PEDv). Vanaf 1 januari kunnen varkensbedrijven bloed en serum insturen naar GD voor onderzoek op aanwezigheid van antilichamen tegen dit virus.

Deze nieuwe PED-test is in de tweede helft van 2014 door virologen van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht ontwikkeld voor een gezamenlijk project met GD. Aanleiding voor dit project waren de eerste PED-uitbraken in Europa, op een klein aantal Duitse varkensbedrijven. De nieuwe ELISA-test is zeer gevoelig en specifiek voor het PED-virus gebleken. De test is aan te vragen via het inzendformulier op www.gddiergezondheid.nl/formulieren.

Antilichamen tegen het PED-virus

Antilichamen tegen het PED-virus zijn ongeveer twee weken na de infectie aantoonbaar. De hoeveelheid antilichamen stijgt tot een maximum op drie tot vier weken na infectie. De antilichamen circuleren minimaal vier tot vijf maanden na een infectie, maar deze periode kan veel langer zijn wanneer door herinfectie het zogeheten ‘boostereffect’ optreedt. Voor het testen van biggen moet rekening gehouden worden met circulerende maternale antilichamen, die waarneembaar zijn tot ongeveer vier tot vijf weken leeftijd.

Wat is PED?

Het belangrijkste verschijnsel van PED in de acute fase is overvloedige diarree. Alle leeftijdscategorieën van big tot zeug kunnen worden aangetast. Mede door uitdroging  kan de sterfte (30 tot 100 procent) bij zuigende biggen tot een leeftijd van 14 dagen oplopen. Maar PED kan ook braken en diarree veroorzaken bij zeugen en vleesvarkens, met als gevolg groeivertraging of vruchtbaarheidsproblemen. Het PED-virus wordt gemakkelijk verspreid via varkens, mest, varkenstransportmiddelen, mensen en ongedierte. Het virus vormt geen gevaar voor de mens of andere diersoorten.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.