Hoe voorkom ik dat ik met chlamydia abortus geïnfecteerde schapen koop?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hoe voorkom ik dat ik met chlamydia abortus geïnfecteerde schapen koop?

1-11-2016: 

Uit onze rubriek 'Vraag en antwoord': Hoe voorkom ik dat ik met chlamydia abortus geïnfecteerde schapen koop? GD-dierenarts kleine herkauwers René van den Brom geeft antwoord.

René van den Brom: “Chlamydia abortus is een bacterie die zorgt voor abortus, vroeggeboorte, doodgeboorte en geboorte van slappe lammeren. De bacterie wordt meestal door aankoop van besmette fokooien in een koppel geïntroduceerd. C. abortus is een zoönose, een van dier op mens overdraagbare aandoening.

Een infectie kan worden aangetoond tijdens het aflamseizoen, bijvoorbeeld door pathologisch onderzoek op vrucht en nageboorte. Ook met swabs en een PCR-test kan de kiem worden aangetoond. Met bloedonderzoek zijn bovendien antistoffen aan te tonen in de eerste maanden na het aflammeren. Het is buiten het aflamseizoen niet eenvoudig om de infectie aan te tonen. In dat geval is het belangrijk om dieren te kopen van een vertrouwd adres, zodat u het bedrijf van herkomst kent.

GD heeft recent een Chlamydia Check ontwikkeld zodat bedrijven met een publieksfunctie, maar ook bedrijven die fokooien willen verkopen, inzichtelijk kunnen maken of C. abortus op hun bedrijf voorkomt. Met deze Check neemt u zelf monsters van uw schapen of geiten binnen twee weken na het aflammeren. Die monsters stuurt u naar GD. In ons lab worden de monsters gepoold en onderzocht op aanwezigheid van C. abortus. Als de kiem wordt aangetoond, kan er een plan van aanpak worden opgesteld. Wordt de kiem niet aangetoond, dan ontvangt de fokker als deelnemer aan de Chlamydia Check een bordje met goedkeuringssticker met jaartal.”

Dit artikel verscheen eerder in het oktobernummer van Schaap en Geit.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.