De blauwtongsituatie in Frankrijk - een update

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

De blauwtongsituatie in Frankrijk - een update

5-7-2016:  In Frankrijk is er in september 2015 een uitbraak van het blauwtongvirus (of ook wel bluetonguevirus) serotype 8 gemeld. Sindsdien is op een kleine 300 bedrijven blauwtongvirus aangetoond (287 op 10 juni 2016 ). De zone waarin beperkende maatregelen gelden strekt zich uit over het grootste deel van Frankrijk, met uitzondering van de noordelijke kuststreek.

De meeste blauwtonggevallen zijn niet gevonden doordat er zieke dieren op het bedrijf waren, maar door screeningsonderzoek. Het aantal dieren dat ziek wordt of sterft lijkt bij deze blauwtonguitbraak laag te zijn. Dit is opvallend omdat de huidige uitbraakstam genetisch bijna identiek is aan de uitbraakstam van 2007, die veel meer ziekte en sterfte veroorzaakte.

De symptomen die gemeld worden zijn over het algemeen weinig specifiek, zoals koorts, verminderde eetlust of tranenvloed en neusuitvloeiing. Specifieke symptomen van blauwtong zoals oedeem van de kop, zwelling van de kroonrand of blauwverkleuring van de tong worden maar in sporadische gevallen gemeld.
Vaccinatie tegen blauwtong is toegestaan op voorwaarde dat er een vaccin met een Europese registratie gebruikt wordt. In VeeOnline kan de blauwtongvaccinatie geregistreerd worden.     


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.