Mestonderzoek in het GD-lab

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Mestonderzoek in het GD-lab

31-5-2016:  Vijftien tot twintig mestmonsters van varkens komen er dagelijks binnen in het laboratorium van GD. Die kunnen op verschillende manieren worden onderzocht. Veelgebruikte methoden zijn bacteriekweek en PCR-testen, maar GD biedt ook een nieuwe test voor varkensmestonderzoek aan: de lateral flow.

De lateral flow test werkt vergelijkbaar met een zwangerschapstest. Een mestmonster gaat langs een strookje waarna een verkleuring op dat strookje aangeeft of bepaalde virussen of bacteriën in het monster aanwezig zijn. Met een lateral flow kun je zeven darmpathogenen tegelijkertijd opsporen.

De lateral flow test voor biggendiarree is een sneltest die dierenartsen tijd bespaart omdat er geen kweek nodig is. Hij is geschikt voor pasgeboren, zuigende en gespeende biggen met diarree en geeft inzicht in de aanwezigheid van de lastig te kweken kiem Clostridium difficile, maar ook Clostridium perfringens, Cryptosporidium, rotavirus en Escherichia coli F4, F5, F18 en F41 zijn ermee aan te tonen.

Bacteriekweek en PCR

Het meeste mestonderzoek bij GD gebeurt met bateriekweek en PCR-testen (polymerase chain reaction). Bij de kweekmethode kunnen onderzoekers bacteriën detecteren en typeren door ze te laten groeien op een speciale voedingsbodem in een broedstoof. 

De PCR-techniek is gecompliceerd, maar ook erg nauwkeurig. Deze methode kan naast bacteriën ook virussen opsporen. Gezocht wordt naar zeer soortspecifieke stukjes DNA van een virus of een bacterie. Soms kan met de PCR zelfs worden bepaald hoeveel van de onderzochte ziekteverwekker in het mestmonster heeft gezeten.

Meer weten over varkensmestonderzoek in het GD-laboratorium? Lees over de onderzoeksmethoden en het aanleveren van mestmonsters in de komende Varken die vrijdag 17 juni verschijnt.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.