Herfsttijloos gevonden in paardenhooi

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Herfsttijloos gevonden in paardenhooi

22-3-2016:  GD heeft de giftige plant herfsttijloos aangetroffen in een monster hooi, dat ingezonden was voor botanisch onderzoek. Het hooi was afkomstig uit Frankrijk. 

Herfsttijloos (Colchicum autumnale) is in Nederland als wilde plant hoogst zeldzaam, maar komt in zuidelijkere gebieden in Europa veel voor. De plant is giftig voor vrijwel alle diersoorten, waaronder het paard (en de mens). Ze bevat colchicine, dat onder meer schadelijk kan zijn voor ongeboren veulens, de slijmvliezen irriteert, diarree en koliek  veroorzaakt en problemen kan opleveren met de nierfunctie en het centraal zenuwstelsel. 

Heeft u ruwvoer liggen waaraan u twijfelt, dan kunt u dit door GD laten onderzoeken. Dierenartsen kunnen voor meer informatie contact opnemen met GD (0900-1770, optie 5).


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.