Gumboro-uitbraken houden aan

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Gumboro-uitbraken houden aan

7-9-2015: 

VMP, het samenwerkingsverband tussen pluimveedierenartsen en GD, meldt dat het aantal Gumboro-uitbraken blijft aanhouden. Op het kaartje is te zien dat de meest recente Gumboro-uitbraken zich lijken uit te breiden naar gebieden aansluitend op gebieden waar al eerder uitbraken zijn gemeld. Tot op heden (september 2015) is uit de monsters die hiervoor zijn opgestuurd naar GD steeds veldvirus DV86 gevonden. De in Nederland geregistreerde vaccins bieden voldoende bescherming tegen deze stam.

Om de uitbraken te stoppen is een gezamenlijke aanpak van pluimveehouders en dierenartsen nodig. De volgende maatregelen helpen hierbij:

 • Zorg voor optimale hygiënemaatregelen op het bedrijf om inslepen van het Gumboro-virus op het bedrijf en verslepen van het virus tussen bedrijven tegen te gaan.
 • Voer de vaccinatie correct en op het juiste tijdstip uit, volgens de voorschriften van de fabrikant met één volledige dosis per dier. Gebruik van minder dan een hele dosis per dier leidt tot een niet goed beschermd koppel.
 • Vaccineer op basis van bloedonderzoek om de optimale ent-leeftijd te bepalen. Dit is van belang voor het goed aanslaan van vaccinvirus, waardoor ook de bescherming van het gehele koppel beter gewaarborgd is.
 • Vaccineer in gebieden met verhoogde Gumborodruk met een intermediate plus-vaccin, zodat de kuikens eerder beschermd zijn.
 • Bepaal de Gumborostatus van het koppel aan het eind van de ronde door middel van bloedonderzoek.

Het kaartje geeft de gebieden weer waar de laatste melding zich bevindt (zwart) en waar de afgelopen acht weken (rood) en de acht weken daarvoor (oranje) meldingen zijn geweest. Het aangekleurde gebied is gebaseerd op de eerste twee cijfers van de postcode en is daarmee indicatief voor de locatie van de melding maar niet voor de grootte van het gebied met een verhoogd risico.

Lees meer over Gumboro
Lees meer over VMP

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.