CAE speelt verstoppertje

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

CAE speelt verstoppertje

3-9-2015: 

Helaas is de aanpak van caprine artritis encephalitis (CAE) niet zo gemakkelijk. Dit virus sluipt ongezien het bedrijf en het dier binnen. Eenmaal binnen laat het zich maanden tot jaren zien noch detecteren. Juist dit verstoppertje spelen maakt CAE, en ook het zeer nauw aanverwante maedi visna virus (MVV), dat verantwoordelijk is voor zwoegerziekte bij schapen, zo lastig te ontdekken.

CAE kan overigens ook schapen besmetten en MVV geiten. Naast directe diercontacten spelen ook indirecte contacten via mensen (kleding, schoeisel) en materialen een rol, hoewel deze virussen kort buiten het lichaam overleven. Bewuste directe diercontacten zoals aankoop, dekken, keuringen, maar ook onbewuste, zoals inbraak van andermans dier in het koppel worden meestal netjes geregistreerd. Zogenaamde ‘over de draad’ contacten worden over het algemeen niet als heel gevaarlijk beschouwd. Onterecht omdat het virus via uitgeademde lucht verspreid kan worden!

Verstoppen

Na de ongeziene binnenkomst van het virus in het dier verstopt het zich ook nog eens voor het afweerapparaat. Het virus verschuilt zich in bepaalde witte bloedcellen. Slim van het virus, omdat er het afweerapparaat het virus zo niet kan verwijderen. Op dat moment is er ook nog geen substantieel probleem voor het dier omdat het virus nog niet zijn typische symptomen veroorzaakt. Waarschijnlijk blijft deze situatie bij een deel van de besmette dieren levenslang bestaan. Voor dit individuele dier geeft dit geen probleem en vermoedelijk ook niet voor de rest van het koppel. Maar bij de meeste dieren weet het virus met behulp van de witte bloedcel uiteindelijk op die plaatsen te komen waar het zijn verwoestende werking kan doen. Voorkeursplaatsen zijn de uier, longen, gewrichten en het ruggenmerg. Met als resultaat een uier-, long- gewrichts- of ruggenmergontsteking die langzaam verergert en onomkeerbaar is. Dit kan resulteren in een vleesuier, zwoegerlongen en neurologische problemen. Zelden zijn al deze drie symptomen even duidelijk zichtbaar, meestal is er eentje die het meeste opvalt.

Beste test

Goed verstopt betekent moeilijk te vinden. De testen die gebruikt worden in de opsporing van CAE en zwoegerziekte meten een specifieke reactie van het afweerapparaat. Zolang het virus in de witte bloedcel zit wordt het niet opgemerkt door het afweerapparaat. Pas al deze cel geactiveerd wordt of sterft is het kiekeboe. In reactie maakt het afweerapparaat antistoffen om het virus te neutraliseren. Deze antistoffen pikt de test op en daarmee is het virus eindelijk gevonden. Nou ja, meestal gevonden. Want de perfecte test bestaat helaas nog niet.

Voor nu moeten we het doen met de beste test. In 1999 en 2014 heeft GD vijf commercieel verkrijgbare testen met elkaar vergeleken om te bepalen welke test onder Nederlandse omstandigheden het beste scoort. In 1999 heeft dat geleid tot een switch, omdat er een nieuwe test was die beter presteerde dan de tot dan toe gebruikte. In 2014 bleek de gebruikte test de beste. Er was een goede tweede waarbij momenteel gekeken wordt of die wellicht beter is dan de AGIDT confirmatietest. De confirmatietest wordt ingezet om dubieuze of positieve testuitslagen te bevestigen.
Neem bij vragen over de CAE certificering gerust contact op met de Veekijker telefoon van de kleine herkauwers 0900-170000.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.