Waterbehoefte tijdens warme periodes

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Waterbehoefte tijdens warme periodes

30-7-2015: 

Tijdens de eerste hittegolf begin juli kregen we geregeld vragen over de hoeveelheid water die koeien nodig hebben bij zulk warm weer. De behoefte is afhankelijk van veel factoren, zoals de temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid, melkproductieniveau, het vochtgehalte van het rantsoen en het gewicht van de koe.

De waterbehoefte van koeien laat zich helaas niet simpel uitdrukken in een aantal liter water per koe per dag. Bij hittestress kan de behoefte drie keer zo hoog zijn als normaal. Een melkkoe ervaart al hittestress vanaf 18 graden Celsius bij hoge luchtvochtigheid.

Hoe kunt u praktisch controleren of de drinkwatervoorziening in orde is tijdens extreme weersomstandigheden? Het antwoord is; goed kijken, vooral naar die dieren die lager in rangorde staan.

  • Duiken die koeien of zelfs een groter deel van de koppel direct bij binnenkomst in de eerste de beste waterbak? 
  • Staan de dominante koeien tijdens hete dagen vooral om de waterbakken en waar staan de rangorde lage dieren in dat geval? Kunnen zij ook bij een drinkbak?
  • Kan een koe die drinkt, drinken naar behoefte of wordt ze vrij snel verjaagd door een koppelgenoot?

Indien u deze geschetste situaties herkent, dan loont het om met name het aantal waterpunten, de aanvoersnelheid van het water en de kwaliteit van het water te controleren met dé Drinkbakcheck. Op al deze genoemde punten valt namelijk vooral tijdens de zomerperiode nog veel winst te behalen.

Praktische tip: doe dé Drinkbakcheck op water uit de drinkbak in de weide.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.