Afweerstoffen aangetoond tegen maagdarmwormen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Afweerstoffen aangetoond tegen maagdarmwormen

6-5-2015: 

Tankmelkonderzoek van de GD toonde in 2014 op ruim 65 procent van de onderzochte melkveebedrijven veel of zeer veel afweerstoffen tegen maagdarmwormen aan. Het advies is tijdig, dus vóór het uitscharen van het melkvee en jongvee, na te denken over het wormmanagement voor het weideseizoen.

De kans bestaat dat veel larven hebben overwinterd op het land door de zachte winter in 2014/2015. De overwinterde besmettelijke larven kunnen gevoelige dieren tot 1 juli dit jaar infecteren.

Gepoold mestonderzoek op maagdarmwormen

Gepoold mestonderzoek, zes en acht weken na de start van het eerste weideseizoen van runderen, geeft inzicht in de maagdarmwormbesmetting van de dieren met eerste weidegang. De uitslag is een maat voor het aantal overwinterde larven op de weide. De uitslag kan bepalend zijn voor de wormbestrijding tijdens de eerste weideperiode. Laat het koppel vee dat voor de eerste keer weidegang krijgt, langzaamaan immuniteit opbouwen. Moet u de dieren wel behandelen of is het niet noodzakelijk? Onnodig behandelen brengt niet alleen risico’s met zich mee van resistentie ontwikkeling, maar kost de veehouder ook extra geld als dieren als tijdens de lactatie opnieuw moeten worden behandeld. Dit kan met een juiste (beweiding)strategie uitgespaard kan worden.

Praktische tips voor goed weidemanagement

 • Doe mestonderzoek bij runderen die voor het eerst naar buiten gaan, zes tot acht weken na het uitscharen. Dat is het enige moment in het hele weideseizoen dat een epg ook iets zegt. Volg hierna de wormsleutel en een goede start naar gezonder vee is gemaakt.   
 • Begin te weiden op een schoon perceel, dit is een perceel dat eerst twee keer gemaaid is.
 • Start na 1 juli op de weide waar dat jaar niet eerder vee heeft gelopen.
 • Weid steeds binnen drie weken om naar schone percelen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.